Trädgård för nybörjare
Tips för nybörjare - lär känna din trädgård
Ta med en stol ut i trädgården och pröva att sätta dig på lite olika ställen. Studera hur ljuset faller – var är det skuggigt och var bränner solen? Var finns det fina utsiktsplatser och var behöver insynen skärmas av? Var blåser det mest? Var stannar vattnet kvar efter ett häftigt regnfall? Idéerna till en lyckad trädgårdsplanering kan börja gro, just där och då.
Vad växer i din trädgård?
Vilka växter som finns i en redan anlagd trädgård kan ibland få bli en glad överraskning och ibland kräva lite detektivarbete. Om du har möjlighet så fråga gärna de tidigare ägarna om mer information om trädgården. Andra alternativ är att ta hjälp av andra växtkunniga, kanske bjuda hem någon för en trädgårdsrunda? En bra idé kan också vara att gå med i någon trädgårdsgrupp på sociala medier där du kan ställa dina frågor.
Här på vår hemsida har vi ett gäng duktiga experter som gärna hjälper dig med dina frågor.
Forma din trädgård
Det lättsammaste arbetet i trädgården får du om du jobbar tillsammans med naturen – inte emot den. Det är ju lättare att anlägga ett stenparti där det redan är torrt och soligt än på en plats i skuggan med dålig dränering. Du ska göra det enkelt för dig själv! Då blir trädgårdsarbetet roligare.
Tips & råd till nyblivna trädgårdsägare
- Börja med att fundera på vad du orkar och har tid med. Kanske är det väldigt mycket annat just nu, men det finns det mer tid nästa säsong? Vad kan du göra på lång och kort sikt?
- Gör din trädgårdsplanering innan du går ut i trädgården. Ta ett projekt i taget och försök gör färdigt saker, men det måste inte gå fort.
- Satsa på säkra kort först. Välj växter utifrån klimat, läge och vilken typ av jord du har som grund.Ta hjälp av zonkartan och övervintringsförmåga hos perenner.
- Studera hur andra har gjort och hämta din trädgårdsinspiration från dem. Kika in i trädgårdar i närområdet, vilka växter verkar trivas bra? Fråga någon som vet, kanske i din närmaste trädgårdsbutik.
- Våga ändra dig under processen om du känner att något inte blir som du tänkt dig. Det går att flytta växter och göra om. En del trivs med en trädgård som är ett pågående arbete, andra vill få en känsla av att man blir klar. Vad passar dig?
- Satsa på bra redskap, det lönar sig i längden, och arbetet blir roligare. Försök ha som vana att göra rent, göra underhåll på redskapen och ställa i ordning allt när säsongen börjar lida mot sitt slut, då blir uppstarten nästa vår så mycket trevligare.
Vill du spela fotboll eller ha grillfest i trädgården?
Fundera över vad trädgården ska användas till. Vilka aktiviteter ska äga rum där? Ofta kan man dela in trädgården i olika ytor – en för lek och spel, en för uteplats där du kan sitta ned och äta eller ta en kopp kaffe, en nyttodel med grönsaksland, bärbuskar, kryddträdgård och så vidare.
Utifrån de funktioner som du då kommer fram till kan du sedan göra din trädgårdsplanering med de förändringar du behöver göra för att få den befintliga trädgården att stämma med dina önskemål. Nu kan det vara läge att ta kontakt med en trädgårdsdesigner eller trädgårdsrådgivare för en konsultation. De är vana att bedöma vad som behöver göras och se till att du får en attraktiv helhet i din trädgård.
Fråga dig också hur mycket tid du vill ägna åt att sköta din trädgård. Vissa lösningar kanske är snygga, men kommer att kräva många och långa arbetstimmar av dig framöver i form av vattning, ogräsrensning eller annan skötsel. Andra lösningar kanske kräver mycket arbete i anläggningsfasen, men sparar in arbete på lite sikt.
Föryngra gamla träd och buskar
Om du tagit över en gammal uppvuxen trädgård så är du rik. Inte nödvändigtvis i kronor och ören, men i tid. Det tar lång tid för träd och buskar att växa upp till full storlek, så om du är så lyckligt lottad att du har en uppvuxen trädgård så ska du gå försiktigt fram med såg och sekatör. Det är ytterligare ett skäl att låta trädgårdsplaneringen ta lite tid så att man inte gör något förhastat man sedan ångrar.
Beskära lövträd - fruktträd och prydnadsträd
Generellt kan man säga att de flesta lövfällande träd och buskar är enkla att föryngra. Man tar helt enkelt sågen eller sekatören och gallrar ur de äldsta och grövsta grenarna så långt ned man kan komma åt. Ca en tredjedel kan vara lämpligt att ta bort. Om man tycker att man behöver ta bort ännu mera grenar så kan man upprepa beskärningen efter något år. En lämplig tidpunkt för detta är under vårvintern alternativt under JAS-perioden (Juli-Augusti-September). Läs mer om att beskära fruktträd här.
I äldre träd så ska man tänka sig för lite innan man tar fram sekatören. Genom en kraftig beskärning så stimuleras sovande knoppar att börja växa och man får ny och fräsch grönska i trädet. Studera kronans form och försök att behålla den även efter beskärningen. Tänk på att vissa trädslag måste beskäras på hösten, t ex björk, lönn och körsbär.
Beskära barrträd - tuja och andra vintergröna växter
Att föryngra gamla barrväxter kräver en varsam hand. Som grundregel kan man säga att man aldrig ska klippa tillbaka en vintergrön växt längre än att det fortfarande finns grönt kvar längre in på kvisten man klipper på. Klipper man längre in är risken stor att växten inte orkar bryta ut med några nya skott.
Tänk på att den naturliga storleken på ett träd eller buske är svår att komma ifrån. Att till exempel försöka hålla tillbaka ett träd som naturligt vill bli 20 meter högt till några meters höjd kräver ihärdig klippning och brukar sällan bli riktigt bra. I värsta fall så kanske det är bättre att ta bort växten och byta ut mot en ny och mindre sort?
Är det riktigt stora träd du vill beskära eller ta bort, kan det vara en god idé att anlita professionell hjälp.
Personlig rådgivning på Blomsterlandet
Nu kan du boka personlig rådgivning och shopping i Blomsterlandets butiker i Stockholm och Uppsala. Bor du i andra delar av Sverige, kan du även boka ett digitalt möte med en av butikerna.
Du kan boka en timmes rådgivning om du har frågor och funderingar kring allt från trädgården, till odling på balkong eller kanske kolonilotten. Kostnaden är 500:-/tim.
Tillsammans sitter vi ned i lugn och ro och tittar på det du vill ha hjälp med. Vi utgår från dina skisser och idéer. Tillsammans med vår trädgårdsmästare går du igenom vad som fungerar och passar bäst till din trädgård - oavsett om det gäller det lilla eller stora projektet. Du får konkreta och handfasta tips på växtval som fungerar bäst. I tjänsten gör vi inte ritningar eller hembesök utan enbart konsultation.
Du bokar genom vår kundservice som du hittar när du klickar på det blå frågetecknet nere til höger på din skärm. Välj "Kontakta oss" och ämne "Trädgårdsrådgivning" i listan.
Våra experten finns här för dig och gör sitt bästa för att du ska lyckas med dina växter.
Som medlem i vår kundklubb kan du ställa egna frågor och få personliga svar.
Men du kan också läsa frågor som andra redan ställt och kanske hitta svaren du söker även där. Kanske lär du dig något nytt av bara farten!