Trädgårdskalender - september

September kan bli en månad där du njuter av sommarens skörd och blommor, men också en perfekt tid för att plantera nytt, dela eller flytta växter inför nästa säsong.

En sista blomning

Så länge vi slipper frost, så länge har du glädje av dina sommarblommor i rabatt och kruka. De brukar inte behöva vare sig vatten eller näring i samma utsträckning nu, men ett visst mått av skötsel krävs ändå för att de ska hålla sig fina. Växter som är förbi för säsongen läggs i komposten och ersätts med fräscha höstväxter. Bäst just nu är krysantemum!

Skörda mera

Nu är det mesta av primörerna säkert uppätet för länge sedan, men plocka gärna det som är kvar i kökslandet för vinterns behov. Ärtor och bönor kan förvällas och läggas i frysen, annat passar sig bättre som inläggning eller direkt i salladen. Lök bör hängas på tork för att få ett tjockare skal och därmed tåla lagring bättre. Allt som är ovan jord (utom kål och persilja) måste vara skördat innan första frosten.

Potatis kan du låta ligga kvar i jorden till senare i höst, men ta upp den när du märker att frosten är nära. 

Sista tomterna

De sista tomaterna kan ha svårt att mogna i växthuset. Då kan du plocka och hänga upp dem, gärna sittande på stjälken, i köksfönstret eller annan varm och ljus plats. De kommer att mogna efter hand.

Kryddlandet

Om du har kryddor som gått i blom, så klipp bort fröställningarna innan alla frön hunnit falla till marken. Annars har du snart oregano och citronmeliss överallt…

Dela och föröka

Du kan fortfarande dela vårblommande perenner som står för tätt eller bildar för stora bestånd. Hit hör till exempel vivorna som mår bra av att delas ofta. Iris är en försommarblommande perenn som ibland blir ”tom” i mitten, och då kan det vara lämpligt att dela och plantera om den. Enklast är oftast att lyfta hela plantan med en grep, dela den och plantera tillbaka så mycket som du vill. Överskottet bildar stommen till en ny rabatt eller byts med grannen till något du själv inte har.

Läs mer om att flytta trädgårdsväxter.

Nya planteringar

September är nog den bästa planteringsmånaden på hela året. Värmen dröjer sig kvar i jorden, samtidigt som luften är fuktmättad, dagarna ofta klara och vackra. Det är med andra ord en perfekt tid för att anlägga nytt: perennrabatter, buskplantering, att sätta träd av olika slag.

Varför inte plantera nya bärbuskar i trädgården så att du och familjen har något gott att plocka nästa sommar? Planterar du klätterväxter vid huset eller pergolan får de en tidig start i vår och hinner upp och täcka mycket mer av din spaljé än om du väntar till våren. Utbudet av växter är också stort i plantskolan nu! Lär dig mer om höstplantering.

Gräsmatta

Höj klipphöjden på gräsklipparen nu när säsongen går mot sitt slut, så håller sig gräset finare och grönare under en lång period och står även bättre emot vinterskador som annars kan drabba det när snön kommer så småningom. Hösten är också en bra tid för att så ny gräsmatta, läs hur du lyckas med din gräsmatta på hösten.

Plocka frukt och bär

Nu är det säsong för päron och äpplen. Den som har fruktträd känner sig rik! (Om inte frosten knep blommorna och skörden är liten i år förstås.) Om du vill spara äpplen över vintern så behandla dem varsamt som ägg och lägg dem gärna ett och ett i papper i en låda så att ett eventuellt dåligt äpple inte smittar de andra. Äpplen förvaras svalt (ca 3-5 plusgrader), gärna mörkt och lite fuktigt. En jordkällare är perfekt men en låda (som skyddar mot djur) i ett skuggigt hörn i trädgården går också bra. När kylan smyger sig på skyddar en vanlig kylväska i frigolit bra.

JAS betyder beskärning

Sensommaren och tidiga hösten är en perfekt tid att beskära fruktträd, prydnadsträd och buskar. Passa på att gallra björken, magnolian eller lönnen, om det behövs. Stenfrukter ska också beskäras under JAS som står för juli, augusti och september. Persika, aprikos, körsbär och plommon behöver inte samma tuffa behandling som äppelträd, men att beskära dem lite grand och släppa in ljus och luft i trädkronan är bra för nästa års fruktsättning.

Föröka med frö

Det är spännande och lärorikt att samla frö från egna växter, oavsett om det är perenner eller sommarblommor. Gå en runda i trädgården och se vad du hittar. Lägg varje sort i ett kaffefilter med växtens namn på (om du kan det) och låt dem sedan ligga och torka på rumstempererad och torr plats. Till våren kan du prova att så och se vad det blir!

Växthuset

Nu är det snart dags att flytta in exotiska växter i växthuset om den första nattfrosten hotar. Rensa gärna ut sommaren först. Kasta alla vissna växter och dra upp färdigskördade tomatplantor. Städa sedan ordentligt innan du bäddar för vintern. På så sätt slipper du övervintrande ohyra och skadesvampar. En diskborste och lite vanligt handdiskmedel fungerar utmärkt!

Hösten är här

Nu börjar vardagsrutinerna åter få fäste och sommaren känns avlägsen. Kanske ska du samla alla bilder och sommarminnen i en pärm eller vacker skrivbok? Eller besök någon av de höstträdgårdsaktiviteter som äger rum i september.

Mer tips för september